Lust of liefde

Vraag jij je ook regelmatig af of je liefde voelt voor degene waarmee je aan het daten bent of dat je meer lust gevoelens hebt?

Als datingcoach komt dit onderwerp vaak aan de orde. Singles die aan het daten zijn krijgen te maken met een heel scala aan gevoelens dat daten met zich mee kan brengen. Wanneer je als single graag een duurzame relatie opbouwt met de ander, kan het in de weg staan wanneer je handelt vanuit lust. Het is belangrijk voor jezelf om na te gaan waar je precies naar op zoek bent en daar ook eerlijk over durft te zijn, naar jezelf en ook naar de ander.

Lust

Lust is voornamelijk de fysieke, seksuele aantrekkingskracht. Wanneer je iemand aan het daten bent die jij aantrekkelijk vindt, gaat het hele circus aan liefdeshormonen lopen. Het is niet ongebruikelijk dat het fysieke verlangen wordt verward met verliefdheid of échte liefde. Lust of verlangen en liefde lijken in het begin erg veel op elkaar. Supergrote kans dat de eerste fase van verliefdheid begint met lust, maar dit betekent niet dat het uitgroeit en verandert in liefde. Het kan, maar het is geen garantie. Om het nog ingewikkelder te maken kan het soms ook zo zijn dat de lust die je ervaart bij je date eigenlijk het verlangen is naar een totaal andere persoon, bijvoorbeeld je ex of iemand die onbereikbaar is. De verliefde gevoelens worden opgewekt door je date, maar horen dus eigenlijk thuis bij iemand anders.

Liefde

Liefde is een diep gevoel van affectie dat je hebt voor iemand anders. Het is een blijvende aantrekkingskracht die verder gaat dan oppervlakkig leuk en aantrekkelijk vinden. Bij liefde komt de emotionele verbintenis om de hoek kijken. Je voelt je niet alleen seksueel aangetrokken tot de ander maar je geeft er ook om hoe de ander zich voelt, je bent dus emotioneel betrokken.

Het is belangrijk om het verschil te kennen, vooral in de beginfase van een relatie. Het verschil lijkt onbelangrijk voor sommigen, maar het is zeker toch wel belangrijk om liefde van lust te kunnen onderscheiden. Waarom? Met de lust-of-liefde kennis kun je beter inschatten hoeveel energie, moeite en commitment jijzelf en de ander in jullie date-traject willen stoppen. En het spreekt voor zich dat allebei de gevoelens goed zijn, daar is geen verwarring over mogelijk. Goede lust en goede liefde zijn beiden even mooi! Zolang beide partijen dezelfde intentie hebben.

Is dit een onderwerp waar jij ook tegen aanloopt? Vraag dan vrijblijvend een telefonische intake aan.

Vorige
Vorige

Eerste Hulp bij Eerste Date

Volgende
Volgende

Singles coachen en offline daten, hoe kom je erbij?!